PC 4: SafeER PSA - Procedural sedation and analgesia for Emergency Physicians

Course Director

Christian Heringhaus (The Netherlands)

Faculty

  1. Vanessa Valk (The Netherlands)
  2. Ruth Sneep (United Kingdom)
  3. Lieke van de Voort (The Netherlands)
  4. Roy Welsing (The Netherlands)
  5. Meys Cohen (The Netherlands)
  6. Zohra Ebrahimi (The Netherlands)
  7. Harald Hennig (Germany)
  8. Erik Oskam (The Netherlands)

Participants

The course is designed for 16 participants (Emergency Physicians).
Target group: Emergency Physicians and residents. Doctors who will follow the pre-course must be adequately trained in advanced life support and airway management skills.

Course description & learning objectives

Procedural sedation and analgesia (PSA) is widely administered by emergency physicians, in order to perform painful or uncomfortable procedures in the Accident and Emergency department.
PSA is significant associated with complications and must be seen as a high risk procedure. Due to the inherent risks, it is important that doctors are aware of and follow available national, international and local guidelines.
Furthermore it is crucial that adequate training should be followed to ensure the knowledge and skills to safely administer PSA and to treat possible complications.
With this course we will give the participants an overview over existing national and international guidelines, show them how to prepare the patient and the environment to perform safe PSA on the Accident and Emergency department and how to avoid and treat the most common complications related to PSA.
After an introduction with some short presentations we will mainly train with simulated patients in hands-on workshops.

Educational Material

Pocket cards with relevant information for PSA preparation and treatment of complications.

After the course participants will get a list with relevant literature.

Schedule Wednesday 27 October september

07.30 – 08.00

Registration

30 min.

08.00 – 08.30

Welcome and introduction

30 min.

08.30 – 09.00

Lecture: SafeER PSA -  The course

30 min.

09.00 – 09.15

Lecture: PSA a continuum

15 min.

09.15 – 09.50

Lecture: PSA – a routine procedure?

35 min.

09.50 – 10.05

Lecture: Risk assessment and pre-sedation screening

15 min.

10.05 – 10.20

Lecture: Airway

15 min.

10.20 – 10.30

Lecture: Patient characteristics and positioning

10 min.

10.30 – 11.00

Coffee Break

30 min.

11.00 – 11.20

Lecture: Monitoring

45 min.

11.20 – 12.30

Lecture: Pharmacology

60 min.

12.30 – 13.30

Lunch

60 min.

13.30 – 13.50

Table Top exercise

20 min.

13.50 – 14.00

Demonstration

10 min.

14.00-15.30

Sedation workshops

90 min.

 

Area 1

Area 2

Area 3

Area 4

14.00 – 14.25

Blue

Orange

Yellow

Green

14.25 – 14.40

Green

Blue

Orange

Yellow

14.40 – 15.05

Yellow

Green

Blue

Orange

15.05 – 15.30

Orange

Yellow

Green

Blue

15.30 – 16.00

Break

30 min.

16.00-17.30

Sedation workshops

90 min.

Where?

Area 1

Area 2

Area 3

Area 4

16.00 – 16.25

Blue

Orange

Yellow

Green

16.25 – 16.40

Green

Blue

Orange

Yellow

16.40 – 17.05

Yellow

Green

Blue

Orange

17.05 – 17.30

Orange

Yellow

Green

Blue

17.30 – 18.00

Quiz

30  min.